ریزش مو در زنان و مردان امروزه به معضلی بزرگ تبدیل شده است. زیرا عده زیادی از افراد چه زن و چه مرد بنا به دلایل مختلفی به آن دچار شدهاند. بنابراین شناخت دلایل و عوامل مختلف این عارضه همچنین راههای رفع و بهبود آن به دغدغهای مهم تبدیل شده است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم جنبههای مختلف ریزش مو در افراد را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع ریزش مو و راههای درمان آن
ریزش مو در زنان و مردان به شکلهای مختلفی بروز میکند. به همین جهت متخصصان پوست و مو این عارضه را در انواع ذیل معرفی کردهاند. شرکت وست ویژن در راستای سلامتی شما همراهان گرامی شامپو اویتار – Evitarرا برای کمک به جلوگیری از ریزش مو و تقویت آن معرفی کرده است.
تلوژن افلوویوم
این نوع ریزش مو زمانی رخ میدهد که بعد از ورود فولیکولهای مو به مرحله استراحت، مرحله بازگشتی در کار نباشد و مو فرایند رشد خود را از سر نگیرد. خوشبختانه این نوع ریزش مو منجر به طاسی کامل نمیشود. با این حال حجم بالایی از موها دچار ریزش میشوند. بهبود ریزش مو تلوژن به دلایل ایجاد آن بستگی دارد. از آنجا که این نوع ریزش تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله بارداری و زایمان، کمبود آهن و ویتامین، تیروئید و جراحی بروز میکند. در نتیجه رفع و بهبود آن نیز گاهی به کمک مصرف مکملها و ویتامینها، گاهی با استفاده از داروهای کنترلکننده تیروئید و غیره امکانپذیر است.
آندروژنیک
این نوع ریزش مو در زنان و مردان به صورت یک اختلال ارثی بروز میکند. پزشکان این نوع ریش مو را اغلب به کمک دارو یا جراحی بهبود میبخشند.
ریزش مو سکهای
این نوع ریزش مو نوعی بیماری پوستی است که به صورت لکه اتفاق میافتد به همین دلیل آن را ریزش موی سکهای مینامند. بنابراین برای بهبود و کاهش علائم آن از داروهای تقویتکننده ریشه مو استفاده میشود. لازم به ذکر است این نوع ریزش تنها مختص به ریزش در موهای سر نمیشود. بلکه ممکن است در ابرو و یا ریش آقایان نیز ایجاد شود. مهمترین علائم این نوع عارضه درد و خارش در ناحیه مورد نظر است.
طاسی منطقهای یا آلوپسی آرئاتا
این نوع ریزش مو نوعی بیماری خود ایمنی تلقی میشود که طی آن سلولها به فولیکولهای مو حملهور میشوند. در نتیجه ریزش مویی شدید و ناگهانی در افراد بروز میکند. افرادی که به این عارضه دچار میشوند جهت رفع و بهبود آن لازم است تحت مراقبتهای فشرده پزشکی قرار بگیرند. ناگفته نماند که این نوع ریزش در کودکان نیز قابل مشاهده است.
کچلی سر یا تینیا کپیتیس
این نوع ریزش مو در زنان و مردان نوعی اختلال است که در اثر عفونت قارچی ظهور میکند. به همین دلیل این نوع ریزش به کرم حلقوی پوست سر شهرت دارد. لازم به ذکر است که کچلی سر در کودکان نیز به صورت دایرههای ریز قابل مشاهده است. مهمترین علائم این نوع ریزش مو پوسته پوسته شدن، التهاب و قرمزی است. حتی گاهی ممکن است پوست سر دچار تاول و زخم شود که جهت رفع و مداوای آن باید فرد تحت نظر پزشک متخصص پوست و مو و بیماریهای عفونی قرار بگیرد.
آناژن افلوویوم
این نوع ریزش مو اغلب در بیماران سرطانی که تحت شیمیدرمانی قرار میگیرند اتفاق میافتد. به عبارتی سادهتر این عارضه نوعی واکنش بدن به داروهایی است که برای این بیماران تجویز میشود. تنها راه التیام و بهبود این نوع ریزش قطع پایان دوره شیمیدرمانی است.
عوامل اصلی ریزش مو
علاوه بر موارد ذکر شده در متن فوق عوامل بسیار دیگری وجود دارند که در ریزش مو در زنان و مردان تأثیرگذار هستند. بسیاری از متخصصان این حوزه معتقدند که گردش نامناسب خون در پوست سر، خواب ناکافی، تعادل هورمونی، تولید بیش از اندازه اندروژنDHTو کمبود مواد مغذی ضروری از جمله این عوامل هستند.
علت ریزش مو در زنان
علتهای ریزش مو در زنان و مردان گاهی متفاوت است. دلیل این تفاوت میتواند عوامل جنسیتی و غیره باشد. به طور کلی مهمترین دلایل و علتهای ریزش مو در زنان عبارتاند از:
1. پرکاری یا کمکاری تیروئید.
2. بیماریهای خود ایمنی مانند لوپس
3. عدم رعایت بهداشت عمومی
4. رژیم غذایی نادرست و استرس
5. کیست تخمدان و ژنتیک
6. رژیمهای سخت جهت کاهش وزن
علت ریزش مو در مردان
در بسیاری مواقع دلایل ریزش مو در زنان و مردان مشترک هستند. با این حال برخی دلایل تنها مختص به مردان هستند که مهمترین آنها عبارتاند از:
1. آبوهوای نامناسب
2. مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و مصرف بیش از اندازه مکملهای بدنسازی
3. افزایش سن و کمبود آب در بدن
4. وسوسه کندن مو یا اختلال تریکوتیلومانیا
5. بیماری الوپسی یا سایر آسیبهای جسمی
6. مصرف بیش از اندازه ویتامینAیا کمبود ویتامینD
درمان ریزش مو در زنان
ریزش مو در زنان و مردان همیشه به یک شکل و به یک اندازه ایجاد نمیشود. به طور معمول زنان کمتر از مردان به این عارضه مبتلا میشوند. با این حال روشهای بهبودی بسیاری برای چنین حالتی در زنان پیشنهاد شدهاند که بارزترین آنها شامل موارد ذیل هستند.
● نوردرمانی یاLEDتراپی
● استفاده از داروهای مکمل و تقویتی
● هورمون درمانی و روش تزریقی یا کورتیکو استروئید
● روش پلاسمای غنی یاPRP
● جراحی و کاشت مو و پروتز مو
● استفاده از سرم مو
● ماساژ اصولی پوست سر و لستفاده از دارو گیاهی
درمان ریزش مو در مردان
روشهای بهبودی زیادی برای ریزش مو در زنان و مردان وجود دارند که در این بخش به روشهای مختص ریزش مو در مردان میپردازیم. برخی از مهمترین و کاربردیترین این روشها عبارتاند از:
1. به کمک داروهایی نظیر فیناستراید و ماینو کسیدیل و قرصهای ویتامینB.
2. استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی مانند برگ کاری، گیاه شنبلیله و گیاه امله.
3. روشهای خانگی مانند ماساژ مداوم، استفاده از آب پیاز و استفاده از حنا هر چند وقت یکبار به مدت نیم ساعت.
4. جراحی و کاشت مو، پروتز مو و مزوتراپی
5. تغذیه مناسب و مصرف مواد غذایی حاوی امگا 3، حاوی پروتئین، آهن و زینک.
برای اطلاعات بیشتر در مورد تشخیص و درمان علت ریزش موبه سایت وست ویژن مراجعه کنید.
جمع بندی
همانطور که در مطالب بالا گفته شد ریزش مو در زنان و مردان در دو حالت بخصوص بروز میکند. حالت اول زمانی است که فولیکول و ریشه اصلی مو کاملاً از بین رفته باشد و دیگر امیدی به رشد مجدد مو وجود نداشته باشد. حالت دوم نیز زمانی بروز میکند که فرایند ریزش مو شدید باشد و رشد موهای جایگزین با اختلال روبهرو شده باشد.
سؤالات متداول در خصوص ریزش مو در زنان و مردان
1. آیا بهبودی قطعی برای ریش موی ارثی وجود دارد؟
پاسخ: خیر هیچ نوع روش قطعی جهت بهبود و رفع ریزش موی ارثی وجود ندارد. با این حال برخی از روشهای ذکر شده در این خصوص میتوانند مؤثر واقع شوند.
2. مناسبترین روش برای رفع ریزش مو در مردان کدام است؟
پاسخ: روشهای مختلفی برای بهبود این عارضه در مردان وجود دارند اما نمیتوان یک روش را به عنوان مناسبترین روش معرفی کرد. زیرا هر نوع ریزش مو مستلزم نوعی روش برای بهبودی است.
3. تنها داروی موضعی برای ریش مو کدام است؟
پاسخ: تنها داروی موضعی که مورد تأییدFDAنیز می باشد نوعی فوم است که باید آن را به صورت روزانه مورد استفاده قرار داد.
4. آیا ریزش مو در زنان و مردان ارثی است؟
پاسخ: بله بر اساس تحقیقات انجام شده درصد بالایی از انواع ریزش مو در زنان و مردان دلیل ارثی و ژنتیکی دارد.